tiistai 4. helmikuuta 2014

Eero Lehtonen – lajinsa viimeinen voittaja



Metsäalasta elämänuransa valinnut Eero Lehtonen löi itsensä läpi 5-ottelun lisäksi pituushyppääjänä. Antverpenin olympiavuonna 1920 Eero Lehtonen ponkaisi pituushypyn Suomen ennätykseksi 702. Antverpenin kisoihin 22-vuotias Lehtonen sai kumppanikseen pitkän linjan ottelijan Hugo Lahtisen. Ja siinäkös järjestäjillä riitti samantyyppisisssä sukunimissä ihmettelemistä, kumpi oikein oli Lehtonen ja kumpi Lahtinen.

5-ottelun lajit olivat pituushyppy, keihäänheitto, 200 m, kiekonheitto ja 1500 m. Paremmuus ratkaistiin sijoituspisteiden perusteella. Urheilijan loppupisteet muodostuivat viiden eri lajin sijoitusten summasta.
Eero Lehtonen teki Antverpenissa selvää jälkeä. Hän voitti 14 pisteellään hopeamitalistia peräti kymmenen pistettä. Lehtonen oli paras 200 metrillä ja keihäässä, toinen pituudessa ja 1500 metrillä sekä kahdeksas kiekossa. 200 metrillä Lehtonen sivusi Suomen ennätystä 23,0. Hugo Latinen oli oiva aisapari ottamalla 26 pisteellään pronssimitalin.

Olympiavoittonsa jälkeen metsänhoitaja Eero Lehtonen otti seuraavat vuodet kilpailullisesti kevyemmin. Keväällä 1924 hänet saatiin kuitenkin houkuteltua mukaan oloympialeirille. Ja tämän leirin ansiosta komearaaminen Lehtonen oli kesällä mm. pituushypyssä taas seitsemän metrin kunnossa ja sijoittui 5-ottelun olympiakarsinnassa toiseksi.

Pariisin olympiakisojen 5-ottelun avauslajissa, leipälajissaan pituushypyssä Lehtonen jäi onnettomuudekseen tulokseen 668, joka syntyi ensimmäisellä, hieman epäonnistuneella hypyllä. Kun kaksi muuta yritystä olivat yliastuttuja, niin tuo kehno avaushyppy jäikin voimaan. Lehtonen oli pituudessa vasta seitsemäs.
5-ottelun pituuskisassa USA:n Robert LeGndre hyppäsi lajin uuden maailmanennätyksen 776. Ilmeisesti tämä ME-hppy häiritsi sen verran paljon jenkkipojan keskittymistä muihin lajeihin, että hän jäi niissä lajeissa parhaista tuloksistaan melkoisesti.
Eikä keihäskään lentänyt Lehtosen kädestä aivan odotetulla tavalla. Niukasti yli 50 metrin kaarella Lehtonen oli neljäs. Jatkossa ei kultamitalin puolustajalla ollut muuta mahdollisuutta kuin sijoittua kolmessa viimeisessä lajissa aivan kärkipäähän, mikäli aikoi uusia voittonsa.

Sitten Eero Lehtonen osoitti oivat kilpailijan hermonsa. 200 metrillä hän jakoi ykköstilan samalla tuloksella kun neljä vuotta aiemminkin, 23,0. Kiekossa Lehtonen kiskaisi ainoana kilpailijana yli 40 metrin. Tulos 40,44 jäikin Eero Lehtosen tämän lajin ennätykseksi. Näin Lehtonen oli kahdella ykkössijallaan siitynyt kisan johtoon. Pisteen perässä tuli Unkarin Elemer Somfay ja kaksi pistettä LeGendre. Loppuratkaisu jäi 1500 metrin varaan.

Kärkikolmikko vaani toisiaan päätöslajin ensi kierroksilla. Viimeisellä kierroksella LeGender joutui antamaan periksi, mutta Somfay spurttasi 200 metriä ennen maalia rajuun kiriin. Lehtonen siirtyi viimeisessä kaarteessa hetkeksi johtoon, mutta Somfay meni ohi heti loppusuoran autessa.

Mikäli Somfay nyt voittaisi Lehtosen, niin miehet päätyisivät samaan pistemäärään. Silloin pitäisi avuksi ottaa kymmenottelun pistetaulukko. Suomalaislaskujen mukaan Lehtonen olisi siinä parempi, mutta varma olisi aina varmaa...
Ja samaa mieltä oli Lehtonen, joka noin 30 metriä ennen maalia kiskoi itsensä Somfay rinnalle ja ohi. Kultamitalin puolustaja otti taisteluvoiton päätösmatkalla ja uusi hienosti olympiavoittonsa.
Näin Eero Lehtonen korvasi pituushypyn epäonnistumisensa voittamalla kolme viimeistä lajia.
Tämän jälkeen 5-ottelu poistettiin olympiakisojen ohjelmasta. Näin Eero Lehtonen jäi lajinsa viimeiseksi voittajaksi.


Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8905-7

Ei kommentteja: