tiistai 4. marraskuuta 2014

Pentti Linnosvuo – matalan profiilin kultamitaliampuja

Kilpailupäivän aamuna Melbournessa nousi auringon myötä tuuli, hermostunut, levoton tuuli. Se nuuski tiensä tiensä kaikkialle uteliaana kuin koiranpentu, ja myös Williamstowin ampuaradalle se tunkeutui kutsutamattomana, vastenmielisenä vieraana. Se puuskahteli äksynä ja arvaamattomana ja värisytti ampujien käsivarsia vähän, hyvin vähän, mutta se riitti, millimetrin liikahdus muuttui 50metrin matkalla 2,5 sentin heitoksi, mikä merkitsi yhtä pistettä taulussa.

Koelaukausten aikana Pentti Linnosvuo joutui siirtämään aseensa tähtätintä 12 pykälää sivummalle tuulta varten mutta se kujeili edelleen; ensimmäiseen kymmenen laukauksen sarjaan livahti yksi kuutonen! Se oli luonnon ikioma puumerkki, muistutus, varoitus. Sitten tuuli muutti jälleen taktiikkaa, hyöökäsi nyt yllättäen toisesta suunnasta, pakotti kaikki ampujat ruuvaamaan tähtäintä, hermostutti heitä, ja kun he jatkoivat kilpaansa se kieppui jälleen kerran oikullista tanssiaan uudesta, arvaamattomasta suunnasta.

Pentti Linnosvuon ensimmäinen sarja oli antanut vain 90 pistettä; sitten hän pääsi tuulen herraksi, nauroi vasten sen kasvoja, masensi sen: 95-91-94-93-93, yhteensä 556. Mutta jälleen, aivan niin kuin jo Helsingin olympialaisissa, hän oli myös idän ja lännen puristuksessa, taisteli jättimaita ja jätti-ideologioita vastaan, jotka takasivat omilleen rajattomasti harjoitusaikaa, henkistä tukea ja – patruunoita.

Ryppykulmainen jenkkifarmari Offurt Pinion ampui tasaisen varmasti, tuulen oikkuja säikkymättä, koneen lailla ampuivat myös Neuvostoliiton Anton Jasnski ja Mahmud Umarov: ennen viimeistä sarjaa oli edellinen tasoissa suomalaisen kanssa, jälkimmäinen vain pisteen jäljessä. Silloin tuuli teki viimeisen hyökkäyksensä, nyki ja riepotti Anton Jasinskin kättä ja parkaisten pakeni kaksi laukausta pois taulun keskustasta, toinen kuutoseen, toinen seitsemään. Viimeinen sarja 87 ja murskasi suurret toiveet...

Kun kilpailu päättyi, paljastui jotain yllättävää: Mahmud Umarov ampunut yhden laukauksen väärään tauluun! Sääntöjen mukaan häneltä vähennettiin kaksi pistettä, ratkaisevat pisteet, sillä vähennyksen jälkeen Pentti Linnosvuolla ja hänellä oli 556 pistettä ja huonompi heistä oli se, joka oli ampunut väärään tauluun. Pentti Linnosvuo oli tuonut Suomelle sen ensimmäisen ammunnan olympiakultamitalin!

Syyskuun 8. päivä 1960, torstai, Umberto I:n olympiarata Roomassa, taivas tasaisessa pilvessä, tuuli heikko... Tuon päivän aamuna tasan kello 9 olivat maailman parhaat valmiin tarttumaan olympiapistoolinsa kahvaan, etsimään oikean asennon, antamaan valmisukäskyn ja nostamaan aseensa, tähtäämään, laukaisemaan, siirtämään, tähtäämään, laukaisemaan, siirtämään …

Pentti Linnosvuo ampui ensimmäisessä erässä ja ensimmäisessä erässä ampui myös William McMillan, sama mies, jonka kanssa hän 19-vuotiaana koulupoikana oli ensipäivän jälkeen johtanut samaa kilpaa Helsingin kisossa. Ensimmäisen kahdeksan sekunnin sarja 47 ja toinen 49 … ai-ai-ai-, kuuden sekunnin sarjat 50 ja 50... no, no, nin sitä pitää; neljän sekunnin sarjat 50 ja 48... huh-huh, eihän tässä mitään hätää, yhteispisteet 294. Entäs jenkillä ...jaha -295. Samaan rypäleeseen niputti myös Jegveni Tserkasov, itänaapurin mies – 296 pistettä.

Rooman kisojen olympia-ammunnasta kehittyikin todella uskomattoman jännittävä ja dramaattinen kilpa. Tuskin ehti toinen kilpailupäivä käynnistyä, kun se jo keskeytyi: Jevgeni Tserkasovin neljän sekunnin sarjan viimeisestä taulusta ei löytynyt jälkeäkään! Taulukoneisto tarkistettiin, ei vikaa, taulut pysyivät esillä vaaditut neljä sekuntia, Taulukoneiston hoitajaa kuulusteltiin, OK; hän oli toiminut vasta kun Jevgeni Tserkasov oli sanonut ”pronto”. Armoton totuus oli, että venäläinen oli myöhästynyt, viimeinen lauakus ei ollut ehtinyt mukaan. Ja neljän sekunnin sarjassa ei totisesti ole myähästymisen varaa! Ennen sitä hän oli tehnyt täysin puhdasta jälkeä – 50 ja 50, 50 ja 50. Mitä hän mietti mielessään, sitä ei tiedä kukaan.

Pentti Linnosvuo ja William McMillan ampuivat jäätävän kylmästi niin kuin vain voivat ampua miehet, jotka eivät tunne laukaisupelkoa ja luottavat itseensä, ksoka fyysisesti tersätä; niin vahvoja he olivat myös henkisesti, että kykenivät unohtamaan yhden huonon laukauksen heti sen synnyttyä, eivät antaneet sille mitään merkitystä.

Tarkalleen samaan lopputulokseen nuo kaksi päättyivät, mutta eivät vain he; jostain Jevgeni Tserkasvoin varjosta, kuin kostajana, nousi esille Alensandre Zabelin, toinen Neuvostoliiton mies, ampui kuin kone ja kuittasi myös pisteikseen 587! Se merkitsi uusintaa. Kultaa vei William McMillan kovahermoinen USA:n laivaston kapteeni ampui 48, 50 ja 49 pistettä. Pentti Linnosvuo hävisi hänelle uusinnassa kahdeksan pistettä. Linnosvuon kulta vaihtui hopeaksi.

Tokiossa 1964 oli vihdoin päälajin vuoro. Pentti Linnosvuo ampui heti aamulla pohjaksi 297, kolme vaille maksimi, paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Päivällä putosin muiden tasolle 295 pisteellä, mutta yhteistulos oli uusi Suomen ennätys.. Ja SE;llä pärjäsi. Kultaa tuli.

Pentti Linnosvuo





Lähdeaineisto Huippu-urheilun maailma 3. 951-0-08688-6, Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: